Particulier

In de twintigste eeuw is er in Nederland veel glas in lood-kunst van hoog niveau gemaakt. U ziet het vaak in bovenlichten, voordeuren, schuifdeuren, kamerdeuren of in de vorm van medaillons. Goed onderhoud is belangrijk om zo de waarde die het glas in lood voor uw woning heeft veilig te stellen. Originele panelen zitten vaak al 70 jaar of zelfs langer op hun plek zonder dat daar ooit onderhoud aan gedaan is.

Brandschilderen is het aanbrengen van een schildering op blank of gekleurd glas. De schildering wordt op hoge temperaturen (ong. 630°C) ingebrand in een glasoven en wordt zo één met het glas. Eerst worden de contouren aangebracht, daarna worden de grijstonen (grisailles) voor b.v. de schaduwen toegevoegd. Als laatste wordt er eventueel kleur (email) ingebrand. Brandschilderen is een arbeidsintensief proces waarbij het glas meerdere malen de oven in gaat.
Wij zijn gespecialiseerd in familiewapens, portretten, herdenkingsramen, landschap¬pen en maken een ontwerp conform uw foto’s of tekeningen. In samenwerking met kunstenaars voeren we ook kunstopdrachten uit.

Vaak is het lood van de panelen versleten, solderingen zijn gebroken, de kit tussen het lood en het glas is verdroogd, waardoor het paneel te weinig onderling verband heeft en ‘uit gaat hangen’. Ook reparaties in het verleden van kapotte ruitjes zijn niet altijd correct gedaan. Er wordt nog al eens een verkeerde soort glas of verkeerde kleur gebruikt. Glasatelier Oud Rijswijk heeft zich gespecialiseerd in het oplossen van deze problemen. Oude panelen worden verwijderd, uit elkaar gehaald en vakkundig opnieuw in het lood gezet. Ontbrekende delen kunnen, net zo mooi en origineel als de oude panelen, worden bijgemaakt. Ook gebrandschilderd werk kan zo weer worden aangeheeld of worden toegevoegd.

Het inbouwen of ‘verpakken’ van glas-in-lood in isolatieglas of het plaatsen van voorzetramen wordt al 20 jaar verzorgd door ons. Dit kan zowel met gewoon glas als mede met gelaagd of gehard glas of een combinatie hiervan. Het kan in nieuwe glas in lood panelen, maar is ook toepasbaar voor oude panelen. Deze worden in maat aangepast en opnieuw verlood. Deze vorm van isolatie helpt u een goed energielabel te verkrijgen. Als u nog enkel glas heeft in uw ramen kunnen wij het vervangen door isolerend gelaagd glas met een monumentale uitstraling. Dit glas is slechts 7-8 mm dik en kan daardoor zonder ingrijpende aanpassing van uw sponningen in uw ramen worden gemonteerd.

Glas-in-lood wordt vaak toegepast in ramen, bovenlichten, scheidingswanden en deuren. Wij leveren nieuw glas in lood op basis van een bestaand ontwerp of ontwerpen iets persoonlijks in overleg met de cliënt. Diverse stijlen zijn mogelijk bijvoorbeeld art nouveau, jugendstil of Amsterdamse school. Alles is mogelijk! Neem vrijblijvend contact op voor meer informatie.